Wat is blockchaintechnologie?

Vertrouwen gedigitaliseerd. Een gedeelde bron van waarheid.

Met de introductie van Bitcoin in 2009 werd een nieuwe manier van transactie-registratie in gebruik genomen. Een opmerkelijk nieuwe manier: niet alleen was er bij de technologie van Bitcoin geen sprake van een centrale database, het volledige systeem was ook nog peer-to-peer en uitvoerig voorzien van cryptografische oplossingen voor het vastleggen van transacties.

De technologie achter Bitcoin die dit mogelijk maakt, de Blockchain (ketting van blokken), zorgt ervoor dat de essentiële functies van de ‘vertrouwde derde partij’, volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze even toegankelijk, programmeerbaar en vrij beschikbaar geworden als het internet zelf. De Blockchaintechnologie heeft ondertussen een vlucht genomen en investeerders hebben tot nu toe al meer dan 500 miljard dollar in Bitcoin en andere cryptocurrencies geinversteerd.

Hieronder een diagram van de werking van de Gulden Blockchain:

Hoe verloopt een betaling via de Guldenblockchain?

Een Blockchain is een openbaar gemeenschappelijk register dat transacties en handelingen permanent opslaat, via het internet. De transacties worden gevalideerd door bewezen veilige wiskundige principes en het netwerk bereikt continu consensus over de correctheid van iedere transactie, waardoor een onomstotelijk correcte bewezen, gedeelde bron van waarheid bestaat. Hierdoor kan niet alleen iedere transactie en handeling worden vertrouwd, ook kunnen alle partijen middels éénzelfde communicatielaag vertrouwde data met elkaar uitwisselen. Vertrouwen is hiermee gedigitaliseerd.

Hieronder een video over de werking van de bitcoin blockchain:

Dit faciliteert de beschikbaarheid van data (voor consumenten, bedrijven en de overheid), die tot nu toe opgesloten bleef binnen de muren van organisaties. Privacy is hierbij van groot belang. Vanwege de cryptografische versleuteling van de transactie en handelingen op de Blockchain kan deze zeer goed worden geborgd. Iedereen in het netwerk kan nu zelf in het bezit zijn van de sleutels, in plaats van een centrale derde partij. Als gevolg daarvan wordt het mogelijk om smart contracts (als dit, dan dat) te implementeren, waarmee burgers, bedrijven, overheden en semi-overheden gevalideerde data kunnen toepassen in hun processen.

Met deze smart contracts kunnen ze hun processen zelf valideren. Dit maakt het mogelijk dat processen van verschillende organisaties en bedrijven rechtstreeks op elkaar kunnen reageren, zonder twijfel over de validiteit van de beschikbare data en transacties en met behoud van privacy. Zo kunnen zelfs complete bedrijfsprocessen gedecentraliseerd worden in samenwerkingsketens.

Net zoals we de afgelopen jaren allerlei communicatie, media en salesprocessen naar het internet gebracht hebben, maakt Blockchaintechnologie het mogelijk om primaire bedrijfsprocessen naar het internet te brengen, zonder de grip op bedrijfsgevoelige informatie te verliezen. Wie gebruik maakt van Blockchaintechnologie, hoeft geen databases meer met elkaar te synchroniseren of te consolideren. Het vertrekpunt is immers een gedeelde bron van waarheid, een gedeelde database. Dat biedt kans voor een enorme efficiëntie-slag, waardoor de kosten voor beheer en gebruik van dergelijke systemen duurzaam omlaag kunnen.

De man die mij overtuigde van blockchain en Bitcoin: Andreas Antonopoulos. Luister naar hem op Youtube (Nederlands ondertiteld)