Installatie van de Gulden-wallet voor je PC

Installeren van een nieuwe wallet/portemonnee

Klik hier voor een stap-voor-stap uitleg met voorbeelden.

Nadat de software gedownload is kun je het installatieproces starten door dubbelklikken op het installatiebestand. Nu volgen de normale stappen die elke installatie van nieuwe software doorloopt. Nadat de installatie voltooid is opent de portemonnee zich en begint met een vrij leeg scherm met daarop twee blauwe knoppen. Hier kies je voor “New wallet”.

“Restore wallet” is voor het herstellen van een Gulden portemonnee na een calamiteit. Er opent zich een nieuw scherm.

Wat je nu te zien krijgt is het belangrijkste van de gehele Gulden portemonnee “De Herstelzin”. De herstelzin bestaat uit 12 woorden. Met behulp van deze herstelzin is het te allen tijde mogelijk om je tegoeden in de portemonnee terug te halen. Dus als je computer kapot gaat, of je huis met computer erin brandt af, of de computer wordt gestolen, kun je altijd met behulp van deze twaalf woorden weer bij je Guldens. Het is dus van belang dat u deze woorden veilig opbergt want als iemand anders toegang krijgt tot deze zin kan hij jouw Guldens eenvoudig stelen. Schrijf de herstelzin letterlijk over op een stuk papier en leg dat papier in een kluis o.i.d.. Klik hier voor een formulier voor de herstelzin van je Gulden-wallet. Maak nog een kopie en berg die op een andere veilige plek. Wat in ieder geval niet slim is om even een schermafdruk te maken en die op je computer te bewaren. Als je harde schijf crasht bent u alles kwijt. Ook niet per email naar uzelf sturen. Email accounts kunnen eenvoudig gehackt worden. Niemand van de Gulden community zal ooit om jouw herstelzin mogen vragen en als iemand dat wel doet kun je ervan uitgaan dat hij kwaadaardige bedoelingen heeft. Nooit afgeven dus. Vink daarna het vakje aan “Ik heb het opgeschreven” en druk de blauwe knop in “Start nieuwe portemonnee.” Het kan zijn dat je een veiligheidswaarschuwing krijgt van de Windows firewall. Je moet dan gewoon “toegang toestaan” aanklikken. Hierna opent de echte portemonnee zich. Aan de hand van het volgende plaatje zullen de diverse onderdelen behandeld worden.

Het linkerdeel van het scherm laat een overzicht zien van al jouw accounts (er kunnen meerdere accounts in de portemonnee beheerd worden) Nu is dat er nog maar één “My account” welke geselecteerd is op dit moment. Het rechterdeel laat de details zien van het geselecteerde account.

Hier kunt u zien of jouw portemonnee is gesynchroniseerd met de Gulden Blockchain. (zie voor uitleg over de blockchain het kader hieronder) Je krijgt namelijk een kopie van de Gulden Blockchain op jouw computer. Dat is de eerste keer een langdurig proces en kan meerdere uren duren. Daarna zal de portemonnee bij opstarten iedere keer even moeten synchroniseren maar dan duurt het slechts een paar seconden tot een minuut. Het is onder meer afhankelijk van jouw internetsnelheid en van het aantal peers waarmee u verbinding heeft. U kunt het proces van synchroniseren in het onderste deel van het scherm zien. In het midden is een voortgangsbalk te zien. Links staat een mededeling en rechts zien we de verbinding met het netwerk. Als je met je muis op het grafiekje gaat staan krijgt u te zien met hoeveel peers in het netwerk u verbonden bent. 8 of meer is normaal. Of als je met je muis op de voortgangsbalk gaat staan krijgt u te zien hoever de synchronisatie gevorderd is.

Wanneer het synchronisatieproces gereed is verdwijnt het onderste deel van het scherm.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een Guldenportemonnee op je pc.

Ben je een nieuwe gebruiker van de Guldenportemonnee, dan is het raadzaam om met een klein bedrag te oefenen van je desktop Gulden-wallet naar je mobiele  Gulden-wallet.

Veilig guldens kopen kan door je te registreren op de volgende sites: LiteBit.eu en AnyCoinDirect.eu. Op de officiële Gulden site kun je voor 10, 25 of  50 euro aan Guldens kopen met Ideal zonder registratie.

Gulden Blockchain Techniek (versimpelde uitleg)

Alle transacties die met Guldens worden uitgevoerd worden bijgehouden in een elektronische grootboek (de blockchain). Alle gebruikers van een Gulden portemonnee maken via deze software contact met het Gulden netwerk en vormen op deze manier knooppunten in het netwerk een zogeheten peer­-to-­peer­-netwerk, zij verwerken de transacties en maken gebruik van cryptografie om de nodige beveiliging te faciliteren. Alle aangesloten computers op dit netwerk hebben een kopie van dit grootboek in zich waardoor het praktisch onmogelijk wordt om frauduleuze handelingen te verrichten met de data in het grootboek omdat de inhoud van de meerderheid van de grootboeken leidend is. Hierdoor kan iedereen de inhoud van het grootboek vertrouwen en is het niet meer nodig om een derde onafhankelijk partij (lees: de banken) in een transactie te betrekken. Zo kunnen Guldens alleen worden uitgegeven door de eigenaar en kunnen ook niet meer dan één keer door dezelfde eigenaar worden uitgegeven. De blockchaintechnologie van Gulden en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Gulden te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd.